Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin, Başbakan Ahmed bin Dağr’ı azlederek yerine atadığı Muin Abdulmelik, “Ekonomi, insani yardım ve sosyal hizmetler” alanlarını öncelikli olarak ele aldı.
Cumhurbaşkanı Hadi, Başbakan’ın her türlü desteği alacağını vurguladı ve böylece hükümete ve vatandaşlara hizmet etme ve güvenlik, istikrar ve insana yakışır bir özveri elde etme, görevlerini yerine getirme sözü verdi. “Şu anda Husi darbesinin ve sonrasında yaşanan zorlukların büyüklüğünü biliyoruz, ancak bu sorumluların görevlerini tam şekilde yerine getirmemelerini gerektirmez” dedi.
Buna karşılık, Muin Abdulmelik şu anki aşamada “Herkesin ekonomik, güvenlik gibi çeşitli cephelerde halkın iradesinin zaferi ve zorlukların üstesinden gelmek için çabalaması gerekir. Görevlerimizin yönünü ve önceliklerini belirlemek, başkanımızın direktiflerini yerine getirmek, mevcut realitemizin zorluklarının üstesinden gelmek için tüm yolları konuşacağız, kardeşlerimizin ve dostlarımızın işbirliği ve desteğiyle birlikte istikrar, yeniden inşa ve kalkınma yolunda ilerlemek için elimizden gelenin en iyisini yapmak için çalışacağız” dedi.
Yeni atanan Başbakan, şu ifadeleri kullandı “Acilen çözülmesi gereken zorlukların üstesinden gelmek için Cumhurbaşkanımızın direktiflerini yerine getirmek etmek için çok çalışacağım. Dikkatimizi ekonomi, sosyal hizmetler ve insani yardım konularıyla Hükümetin diğer görevleri üzerine yoğunlaştıracağız.”
Yeni Başbakan Muin Abdulmelik kimdir?
Taiz doğumlu 42 yaşındaki yeni Başbakan Abdulmelik’in hiçbir siyasi partiye üyeliği bulunmuyor. Mısır’daki Kahire Üniversitesinde mimarlık ve tasarım teorilerinde felsefe doktorası yapan Abdulmelik’in ismi eski Bin Dağr hükümetinde Bayındırlık ve Yol Bakanı olarak görevlendirilmesiyle gündeme geldi.
Gözlemciler, Zamar Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin eski öğretim üyelerinden olan Muin Abdulmelik’in hükümet içinde sessiz bir şekilde çalışan bakanlardan olduğunu, Suudi Arabistan’da ikamet eden diğer bakanların aksine sürekli olarak Yemen’de bulunduğunu ve yol yapım çalışmalarını denetlediğini ifade ediyor.
Yemen Adaları Geliştirme ve Kalkındırma İdaresinde 2004-2005 yıllarında danışman olarak çalışan Abdulmelik, bölgesel planlama ve tasarım programlarında da dersler vermişti.
Abdulmelik, Ali Abdullah Salih yönetimine karşı 11 Şubat 2011 devrim belgesinin hazırlanmasında da büyük rol oynamış ve bir grup akademisyenle 2030 Yemen Bağımsız Gençliği Vizyonu’nun yazımına iştirak etmişti.
Abdulmelik hükümetini bekleyen sorunlar
Muin Abdulmelik, 2015’ten bu yana savaşın yaşandığı, salgın hastalıkların kol gezdiği ve ekonominin çöküş sinyalleri verdiği bir dönemde başbakanlığa getirildi.
Yemen riyali, Amerikan doları karşısında tarihinin en düşük seviyesini (1 dolar = 760 riyal) görmüş, bu durum temel tüketim maddeleri ile yakıt fiyatlarında fahiş artışlara neden olmuştu.
Söz konusu ekonomik düşüş, halkı hükümet karşıtı protestolar düzenlemeye ve onu yolsuzlukla, ekonomiyi iyi yönetememekle suçlamaya itmişti. Ayrıca bazı siyasi güçler de hükümete karşı gerilimi tırmandırmış, ayrılıkçı Güney Hareketinin kurduğu Siyasi Geçiş Konseyi, yandaşlarına hükümeti saf dışı bırakarak geçici başkent Aden ve diğer güney kentlerindeki kurumları ele geçirmeye çağırmıştı.