Yemen hükümetinin ekonomi komitesinin bir üyesi olan Dr. Faris el-Cadabi, Husi milisleri, kontrolü altında olan bölgelerdeki ekonomide karaborsaya başvurmakla suçladı. El-Cadabi ayrıca, milislerin “ticaret hareketliliğini engellediğini, mezhepçi ve savaş projeleri finansında sömürü amacıyla krizler yarattığını” vurguladı.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, yerel para biriminin değer kaybetmesini engellemek ve ülkenin ekonomik istikrar sağlaması amacıyla Yemen’e mali destekte bulunmuştu.
El-Cadabi, Suudi Arabistan’dan ve koalisyon ülkelerinden Yemen’e sağlanan ekonomik yardımın, kötüleşen ekonomik durumun kurtarılmasının ana dayanağı ve Yemen’deki İran projesine karşı mali ve ekonomik savaşta güçlü bir silah olduğunu belirtti. “Eğer bu desteğe ve müdahaleye sahip olmasaydık, çöküşü durdurma hedefini gerçekleştiremez ve yerel para birimini güçlendiremezdik” diyen Dr. Faris el-Cadabi, ayrıntıya yer vermeden darbecilerle mali ve ekonomik çatışmayı çözme yolunda olduklarını vurguladı.
El-Cadabi, hükümetin 200 milyon dolara ulaşan Suudi Arabistan desteğinden sonra ortaya koyduğu çabaların, yerel paranın hızlı şekilde değer kaybetmesinin önüne geçeceğini açıkladı. Yetkili, bu çabaların işe yaradığını ifade ederken, hükümetin ve ekonomi komitesinin Sana pazarındaki baskıyı hafifletmek için sağladığı önlemlerin ardından, Suudi riyallerinin dün 192 Yemen riyali olduğunu söyledi.
El-Cadabi ayrıca, Husilerin petrol ve maden sektöründe ülkenin en önemli gelirlerinin önüne geçtiğini, çeşitli malların ihracatını azalttığını, Sana’da bulunan Merkez Bankası’ndaki nakdi bloğu kontrol ettiğini, mal ve hizmetlere talep hacminin azalması ortasında da maaş ödemesini durdurduğunu vurguladı. Husi milislerin ihlallerinin Yemen’de işsizliğe neden olduğunu söyleyen yetkili, “Kısacası Yemen riyalinin yabancı para birimleri karşısındaki değeri, Yemen ekonomisinin maruz kaldığı koşullar açısından önemli. Bu durum, darbecilerin korsanlıkları ve onların nakit ağlarından kaynaklanıyor. Husiler, petrol ticaretinden topladıkları Yemen riyalinden elde edilen nakitten faydalanarak, bunları devlet gelirlerinden geri çekerek ve kontrolleri altındaki bölgelerde yaşayan vatandaşlara vergi dayatarak talebi artırdılar. Bu da riyalin çökmesine ve dolar karşısında 830 riyale yükselmesine yol açtı” dedi.
Ekonomi komitesinin rolüne ve krizle mücadele planına değinen Dr. Faris el-Cadabi, komisyonun Cumhurbaşkanı kararları uyarınca ekonomi dengesizliğini ele almak için çözümler üretmek üzere 27 Ağustos’ta oluşturulduğunu belirtti.
Komitenin, yürütmeden ziyade danışma kuruluyla kurulduğunu, yürütme organları, cumhurbaşkanı ve başbakan arasında öneri ve koordinasyona dayalı olduğunu söyleyen el-Cadabi, yerel para biriminin yasal ve anayasal olarak istikrarı için doğrudan sorumluluğun ise Merkez Bankası’na ait olduğunu belirtti.
El-Cadabi ayrıca, Yemen riyalinin çöküşünü durdurma ve eski değerini kazanma durumunun kademeli olarak sağlanacağını ifade etti. Yetkili, komitenin kanamayı durdurabileceğini, ancak “Yemen riyalinin hala yoğun bakım odasında olduğunu ve yavaş yavaş iyileşeceğini” vurguladı. El-Cadabi, resmin şu an doların düşüşte olduğunu gösterdiğine ve 830’dan 695’e gerilediğine de dikkati çekti.