Yemen’de Arap koalisyonu tarafından desteklenen hükümet güçleri ve Husi milisleri arasında 3 yıldır devam eden çatışmalar devam ediyor.
Yemenli kadınlar ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü savaşın gölgesinde kutluyor. Savaşın en ağır bedellerini ödeyen kadınlar yoksulluk içinde annelik görevlerini sürdürmeye çalışırken, diğer yandan da yeni görevler üstleniyor.
Ataerkil toplum yapısının hakim olduğu Yemen’de kadınlar savaştan önce günlük aktivitelerini eşleriyle gerçekleştirirken, savaşın ardından toplumsal alanda var olmaya başladı.
Toplumsal alanda rolü değişen kadınlar, doktorluk hemşirelik ve hasta bakıcılığı yapmaya başladı. Hatta bazı kadınlar, yaralılar ve evsizler için oluşturdukları örgüt ve kurumların başına geçti.
İnsan hakları örgütü tarafından yayınlanan bir bildiride yapılan suçlamalar dün, her yıl 8 Mart’a denk gelen Dünya Kadınlar Günü ile aynı tarihe denk gelen Lahey’de açıklandı.
Şarku’l Avsat’a konuşan Yemenli aktivistler, Husiler tarafından baskıya uğrayan kadınlar için özel bir resmi gün ayırmaya çalışıyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yaptığı açıklamada, Yemen’deki kadınların Husiler tarafından 3 yıldır ciddi zorluklara maruz kaldıklarını ve büyük acılar çektikleri belirtildi.
Husi darbesiyle Yemenli kadınlar şiddete, tutuklanmaya, tecavüze maruz kalırken birçoğu da yerlerinden göç etmek zorunda kaldılar.
Yemen Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı İbtihac Kemal dün yaptığı resmi açıklamada, Husi milislerin darbe başladığından beri 675’den fazla kadını öldürdüğünü ifade etti.
Yemenli bakan, geçtiğimiz yıl milis güçlerin bazı illerde kadınlara yönelik 4.500’den fazla şiddet davası gerçekleştirdiğini ve bazı illerde milisler tarafından döşenen mayınlar tarafından 30 kadının öldüğünÜ belirtti.
Tüm bunlara ek olarak, yaklaşık 1,5 milyon hamile kadının, milislerin kontrol ettiği illerde sağlık hizmetlerine erişimlerinin engellendiğini açıkladı. Çünkü milisler bu illere kuşatma uyguladılar ve 46 uluslararası örgütün çalışmalarına engel oluşturdular.
Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı ve Kadınlar Yüksek Kurulu üyesi, Husi darbecilerinin meshepleri adı altında kadın askeri milisleri kurduklarını, 350’den fazla kadının işe alındığını, bu kadınları askeri operasyonlarda kullandıklarını ve onlara karşı çıkanların evlerini işgal ettiklerini söyledi.
El-Kemal, Yemenli kadınlara yönelik ihlalleri kınadı ve insan hakları örgütlerine Husi darbecilerinin, kadınları öldürme, işkence yapma ve şiddete karşı kınamaya çağırdı. Kadınların öldürülmesi, anayasanın ve uluslararası insani yasaların güvence altına aldığı haklarından mahrum bırakılması konusundaki derin endişelerini dile getirdi.
Yemenli bakan, uluslararası kadın örgütlerine, Yemenli kadınlara yönelik Husi darbeciler tarafından yapılan her türlü şiddeti durdurmaya çağırdı. Yemenli kadınların sorunlarına dikkat çekmek ve programlarını desteklemek için çağrıda bulundular.
Örgüt, son üç yıl içinde Yemenli kadınlara karşı Husi milisler tarafından işlenen 20.000’den fazla ihlal vakası, cinayetler, yaralanmalar, fiziksel saldırı, şiddet tespit ettiğini belirtti.
Yemen sağlık bakanlığı açıklamasına göre 2015’den bu yana Yemen’de en az 7 bin kişi hayatını kaybetti ve en az 16 bin kişi yaralandı. Hayatını kaybedenlerden yaklaşık bin 200 kişinin de kadın olduğu ifade edildi.
Resmi istatistikler ve sivil toplum kuruluşlarının raporlarına göre savaşta kadınlar ve çocuklar korunmuyor. Üstelik, iç savaşta en çok kadınlar ve çocuklar arada kalıyor.Yemendeki mayınlar nedeniyle bir çok kadın hayatını kaybederken, bir çoğunda da kalıcı sakatlıklar oluştu. Savaşta Yemenli en az 10 bin kadın tecavüze uğradı.
3 bin 230’dan fazla kadında psikolojik sorun tespit edildiği, hafıza kayıplarının yanı sıra 45 bin kız çocuğunun eğitimden mahrum bırakıldığı ortaya çıktı.
2015 yılında kadın aktivistlere ve ev baskınlarına yönelik 6 saldırı kaydedildi. Husi darcilerinin neden olduğu silahlı çatışmalar sonucunda 4.893’den fazla kadın yerlerinden edildi.
İnsan hakları örgütü, Yemen’deki kadınlara yönelik ihlallerini durdurmak için Husi militanlarına çağrıda bulundu ve kadına yönelik devam eden ihlallerin sonuçlarına karşı uyarıda bulundu. Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütleri, Yemendeki kadınlara karşı dokunulmazlık ilkesini harekete geçirmek ve ihlalleri durdurmak için ortak eylem çağrısında bulundu.
Öte yandan, Başbakanlık ve Başbakanlık Genel Sekreteri, Aden’in geçici başkenti dün Uluslararası Kadınlar Günü’nü kutladı. Yemen Hükümeti Devlet Bakanı Salih el-Sayadi, kadın çalışanlarına bir konuşma yaptı.
el-Sayadi, Yemenli kadınların rolüne övgüde bulundu. “Kadınlar her zaman, ülkenin çeşitli alalarında etkin bir rol oynadı. Erkekleri her alanda desteklediler, hatta cephelerde ve savaş meydanlarındaki cesaretleri kahramanlığa ulaştı” dedi.
Kapsamlı ulusal diyalog konferansının sonuçları kadınlara birçok ayrıcalık kazandırdı.
Aden’in kuzeyindeki Lahic kenti Valisi Ahmed Abdullah Türk, kadınlar gününün, eğitimsel, sosyal, idari ve güvenlik düzeylerinin korunmasında bir grup önde gelen kadını onurlandırdı.