Husiler, askeri çalışmalara katılmayan Yemen vatandaşlarına karşı yeni keyfi uygulamalara başladı. Bu bağlamda “reşit olup olmama durumlarına bakılmaksızın çocukları zorla askere almak” veya “savaş eğitimi adı altında en az bir veya aylık olarak askeri maaş ödemeye zorunlu tutmak” olarak iki seçenek üzerinde duruluyor.
Yemen Ordusu Yedek Kuvvetleri Komutanı Binbaşı Samir el-Hac, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Husilerin, tüm gruplara savaş eğitimi ismiyle vergi ödemeyi zorunlu kıldığını, devlet kurumlarını ve müdürlüklerini bütçelerinin bir kısmını ödeme mecburiyetine soktuğunu belirtti. Aynı şekilde ticarethaneleri, karlarının yaklaşık yüzde 15’ini ayrıca, vatandaşlara uygulanan ayni ve nakdi vergilerin yanı sıra petrol ve benzin istasyonlarının satışlarının yüzde 10’unu ödemeye zorladığı kaydedildi.
El-Hac, devletin tüm kaynaklarının “yedek rezerv ve vatandaşların mallarından alınan vergi” olarak Husiler tarafından özel bir hak niteliğinde görüldüğünü kaydetti. Ayrıca amaçlarının, kendileri için mali piyasadaki fondan mümkün olan en büyük birikimi yedek olarak sağlamak olduğunu vurguladı.
Bu bağlamda Husilerin, taşkınlıklarında aşırıya gittiğini, vatandaşların haklarına saldırdığını, askerlik yerine bir sistem sunduğunu ve bunu da savaş eğitimi adı altında çalışanların maaşlarının bir kısmını keserek gerçekleştirdiğini belirten el-Hac, bu durumda 400 bin Yemen riyali (1600 dolar) maaşa sahip bir çalışanın, kendisi ve ailesi için (oğul ve kardeş hariç) askerlik yerine bin riyal (4 dolar) ödeyeceğini kaydetti. El-Hac ayrıca çalışan olmaları durumunda oğul ve kardeşten de bu miktarın alınacağını söylerken, bu şekilde vatandaşların mallarının üzerine saldırıldığını vurguladı. İsyancıların kontrolündeki devlet kurumlarının, Merkez Bankası yerine gelir sağlamak için özellikle ticari bankalarda hesap açma zorunluluğu getirdiğini kaydetti. Ve bu durumun, Maliye Bakanı onayı dışında uygulanmayan yasayı açıkça ihlal ettiğine dikkat çekti.
Öte yandan bazı Yemenli vatandaşlar, az gelişmiş bölgelerdeki sivillere zorla askerlik yapmaları veya Husilere katılanların maaşlarını ödemeleri konusunda büyük bir baskı yapıldığını söylerken, bunun da sivil ve isyancılara bağlı askeri milislerin arasında kaos ve tıkanıklığa yol açtığını ve işbirliğini kabul etmeyenlerin yargısız tutuklamalara maruz kaldığını vurguladı.
Husilerin yasa dışı uygulamaları, Merkez Bankası tarafından uygulanan çerçeveden uzak faaliyetler konusunda Yemen ekonomisindeki zorlukları da arttırdı. Ayrıca Merkez Bankası’nın nakdi rezervlerinin yağmalanmasına ve devlet kurumlarına müdahale edilmesine, ayrıca sivillerin mülk ve mallarına, kabilelerin gelirlerine saldırılmasına yol açtı.