Birleşmiş Milletler (BM), Yermük Mülteci Kampı’nda yaşanan şiddetli çatışmaların sebep olduğu büyük tahribat nedeniyle mültecilerin evlerine dönüşünün zor olduğunu açıkladı. Esed rejimine bağlı güçler, Başkent Şam’ın güneyindeki kampta şiddetli çatışmaların ardından ele geçirmişti.
Rejime bağlı güçler, yaklaşık bir ay süren şiddetli çatışmaların ardından Yermük Mülteci Kampı’nı kontrol altında tutan gruplarla anlaşmaya vararak bölgeyi tahliye etmişti. Rejim güçleri, tahliyelerden sonra kampta kontrolü tamamen sağladı.
Alt yapı hizmeti çökmüş durumda
Yermük Mülteci Kampı’na ilişkin AFP’ye bir açıklama yapan BM Filistinli Mültecilere Yardım Koordinatörlüğü (UNRWA) Sözcüsü Chris Ghannis, “Yermük Mülteci Kampı tamamen yıkılmış. Bu yıkımdan nasibini almayan neredeyse hiçbir ev yok. Kamptaki sağlık, su, elektrik ve temel hizmet şebekelerinin tamamı tahrip oldu” dedi.
Ghannis, açıklamasında, “Bu merhametsiz savaşın getirdiği yıkım her yerde. Böyle bir atmosferde kaçan sivillerin evlerine dönmesini hayal etmek bile zor” şeklinde konuştu.
Kampta sadece yüz ya da iki yüz kişinin kaldığını ve bunların çoğunluğunun hasta ve yaşlılardan oluştuğunu söyleyen Ghannis, “Yermük Mülteci Kampı’nın içinde bulunduğu durum hiçbir insani ilkeye uymayan bir durumdur. Buraya acilen insani yardım ulaştırılmalıdır” şeklinde konuştu.
Kamptaki binaların tamamı neredeyse yıkılmış durumda
Yermük Mülteci Kampı’nda gelen fotoğraflar da Ghannis’i doğruluyor. Kamptan çekilen fotoğraflarda binaların neredeyse tamamının yıkıldığı ve caddelerin enkazlarla kapandığı görülüyor.
Konuya ilişkin AFP’ye açıklamalarda bulunan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Siyasi Ofis Müdürü Enver Abdulhadi ise “Kampın kurtarılmasının ardından yapılacak ilk şey sivillerin geri dönüşünü sağlamak için yıkıntıların temizlenmesi ve sosyal hizmetlerin başlamasıdır” ifadelerini kullandı.
Abdulhadi, açıklamasında, kampın yeniden imarı için UNRWA ile müzakerelerin başlatılacağını sözlerine ekledi.
Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaşın çok erken aşamalarından itibaren silahlı çatışmalara sahne olan Yermük Mülteci Kampı’nda, bir taraftan Esed rejimi, diğer taraftan DEAŞ terör örgütü tarafından 2014’ten beri sürdürülen kuşatma nedeniyle insani dram ve açlık yaşanmıştı.